Casa timber frame eficienta energetic cu fatada ventilata​

Obiectiv:​​ Casa timber frame eficienta energetic conform normelor nZEB​
Model constructiv:​​ Structura de rezistenta in cadre pe stalpi si grinzi din lemn lamelar si inchideri cu panouri timber frame
Suprafata: 280 m²
Timp de executie: 15 zile
Element diferentiator: Fata ventilata cu cu finisaj din lemn termotratat

In momentul cand am am simtit ca suntem suficient de pregatiti pentru noi provocari in activitatea noastra, am decis ca ne vom dezvolta si divizia de structuri din lemn pentru case.

Si pentru ca intelesesem de-a lungul muncii noastre cat de important este sa fim seriosi, am hotarat ca vom actiona doar in raport cu principiile noastre de calitate si standardele ingineresti impuse.

Respecatarea acestor principii si standarde ne fac sa fim nepotriviti pentru multe dintre cererile primite, insa acum dorim sa va prezentam unul dintre proiectele cu care ne mandrim si unde
principiile noastre s-au intersectat cu cerintele proprietarilor.
Ne bucuram ca am facut echipa minunata cu beneficiarii si cu echipa de arhitecti care a conceput acest proiect si care ne-a si recomandat sa ii dam viata.

Proiectul pe care il aducem acum in prim plan este cel al unei case pe structura de lemn din apropierea Sibiului (localitatea Marpod). La prima intalnire avuta cu beneficiarii si echipa de arhitecti am primit trei cerinte din partea lor:

  1. Casa eficienta energetic conform normelor nZEB in vigoare
  2. Materiale cat mai naturale, pentru a pastra calitatea aerului din interior la standarde cat mai bune
  3. Lucru bine facut. Aici am inteles de fapt ca ne-am gasit beneficiarii care ni se potrivesc manusa.
    Sunt putini acei oameni care inteleg ce presupune un lucru bine facut si care au disponibilitatea sa sustina financiar o astfel de investitie. Pentru noi este atat o mandrie sa le ducem la bun sfarsit proiectele dar si o responsabilitate care ne provoaca din multe puncte de vedere.

Beneficiarii proiectului, iubitori ai lemnului, si-au dorit o casa, unde, din oricare colt te-ai uita la ea sa se vada doar lemn. Dorinta care a condus la doua elemente importante:

Elementele aparente la sarpanta nu sunt o noutate, insa cu siguranta fatade ventilate la structurile din lemn nu vedem in fiecare zi in Romania. Acesta a fost fara doar si poate un element care ne-a adus provocari si pentru care am lucrat la gasirea celei mai bune solutii cu echipa noastra de ingineri.

Chiar daca sustinem ca pentru sarpanta sa se foloseasca elemente prefabricate asamblate cu placi multicui, in acest proiect am optat pentru sarpanta din dulgherie traditionala pentru a respecta cerintele estetice de la interior ale beneficiarilor.
Pentru structura de rezistenta a casei, avand in vedere suprafata generoasa a acesteia, am optat sa folosim cadre pe stalpi si grinzi din lemn lamelar si inchideri cu panouri timber frame. Integrarea elementelor de structura din lemn lamelar nu este o practica des intalnita la casele timber frame, insa pentru ca avem experienta in constructia de structuri din lemn lamelar, am decis sa abordam executia acestei case folosindu-ne de mai multe “instrumente”. Astfel, am obtinut o structura omogena, cu consum de material mai mic si cu cerintele estetice bifate cu succes.

✔ Lemnul folosit provine din surse certificate FSC si a fost supus tratamentelor ignifuge si contra daunatorilor.
✔ Casa respecta normele nZEB in vigoare privind consumul energetic si are un impact asupra mediului redus.
✔ Pentru a obtine un coeficient de transfer termic care sa respecte normele nZEB (U=0.15W/m²K), am apelat la o serie de materiale si sisteme constructive, precum:
Placi din ipsos calcinat pentru placarea peretilor exteriori
Termoizolatie din fibre naturale din lemn
Placi DHF pentru rigidizarea structurii.
Va lasam mai jos prezentarea video si imagini din timpul constructiei impreuna cu cateva cadre de la final cu interiorul. Multumim proprietarilor pentru increderea acoradata si le dorim zile frumoase in caminul lor.

Va invitam sa vedeti galeria foto si prezentarea video a acestei case.