Lemn lamelar

LEMNUL LAMELAR - un produs de constructie ingineresc

Lemnul lamelar este un material de constructie de inalta rezistenta. Lemnul lamelar se obtine din mai multe elemente de lemn ecarisat de grosime maxima de 50 mm. Elementele sunt obtinute prin taiere transversala din bustean si ulterior sunt lipite prin presare cu adezivi special.
Sectiune bustean

Dimensiunile unei grinzi lamelare poate ajunge de pana la 45 m lungime dint-un singur element. Pentru a abtine astfel de dimensiuni in lungime, lamelele sunt imbinate din dinti la capete si lipite cu adeziv.

In imaginile de mai jos este reprezentat grafic principiul de lipire si imbinare in dinti a lamelelor ce compun o griinda lamelara, indiferent de dimnesiunea si forma ei.
Imbinare in dinti lemn lamelar
sectiune grinda lamelara

Lemnul lamelar vine intr-o serie de dimensiuni standard (grinzi cu sectiune rectangulara in forma unor bare drepte), insa pe langa acestea se pot produce si grinzi atipice, cum ar fi:

Grinzi lamelare drepte
Grinzi lamelare curbe
Grinzi lamelare eliptice

Lemnul lamelar este cel mai solid element din lemn. Procesul tehnologic prin care se obtine o grinda lamelara este unul complex, astfel produsul obtinut este un material de constructie ingineresc. Probabil ca va ganditi daca o grinda din lemn masiv nu este mai rezistenta decat una din lemn lamelar. Nu, nu este si haideti sa vedem de ce lemnul lamelar este superior.

Grinda masiva vs. grinda lamelara. Care este mai rezistenta?

Asa arata o grinda din lemn ecarisat, dupa ce a fost extrasa din trunchi. 

Grinda lemn ecarisat

Si asa arata o grinda din lemn lamelar.

Grinda lamelara

Comparand doua grinzi, de aceeasi dimenisune, una din lemn masiv si una din lemn lamelar, cea din urma castiga detasat la categoria rezistenta. Dar de ce?

Materia prima din care sunt confectioante grinzile lamelare este lemnul de rasioanse, cel mai folosit fiind molidul pentru aspectul uniform si pentru modul de comportare in raport cu umezeala. Conform normativelor in vigoare, EN 518 sau EN 519, lemnul trebuie sortat dupa clasa lui de rezistenta.

In tabelul alaturat sunt exemplificate latimile pe sectiuni transversale pentru a obtine aceleasi performante de rezistenta luand in calcul urmatoarele ipoteze:
– clasa de serviciu 1 
– durata de incarcare echivalenta pe interval de timp mediu
– inaltimea constanta a sectiunii transversale de 300 mm

Rezistenta si rigiditatea superioara a grinzilor lamelare permit sectiuni mai mici, ceea ce inseamnă economii in consumul de materiale. Economiile in materiale variaza, desigur, de la constructie la constructie, ca atare elementele de lemn trebuie dimensionate diferit in componenta unei structuri.

Parti importante ale procesului tehnologic:

Cand sunt cel mai potrivite grinzile lamelare?

Dimensiunile si complexitatea structurilor din lemn lamelar aduc in primplan un aspect extrem de important – montarea lor. Nu este un lucru deloc usor sa asamblezi structuri care sunt compuse din elemente de zeci de metri lungime, de aceea inginerii nosti sunt mereu provocati sa proiecteze piese metalice ingenioase. De multe ori imbinarile dintre elementele de lemn lamelar nici nu sunt vizibile ochiului. Astfel se creeaza o structura omogena si deosebita din punct de vedere estetic.

Lemnul lamelar in fata focului

Unul dintre cele mai arzatoare subiecte cand vine vorba de lemn este focul. Mai ales luand in calcul toate situatiile nefericite din ultimii ani, chiar daca a fost sau nu vorba de structuri din lemn.
Lemnul lamelar, fata de oricare alt material de constructie, este cel mai performant cand vine vorba de situatii nefericite. Haideti sa vedem de ce:

Alaturat puteti vedea cum se comporta lemnul in fata focului. Fata de metal, unde un element va ceda complet din cauza temperaturii, lemnul isi va pastra caracteristile tehnice pe suprafta neafectata de foc (sectiune normala).

lemnul lamelar si focul
lemnul lamelar si focul

Toate caracteristile sale, fac dintr-o structura lamelara un obiectiv deosebit. Cand privesti de la distanta nu ai cum sa nu deosebesti o structura lamelara fata de una din lemn ecarisat, din beton sau din metal. Este evident ca atunci cand vreti sa realizati o structura din lemn deosebita (atat din punct de vedere al dimensiunii, cat si al arhitecturii) prima optiune este lemnul lamelar