Acoperisuri biserici
Acoperisul unei biserici sau al oricarui lacas de cult este, de cele mai multe ori, o structura cu un grad de complexitate ridicat.
Adesea acoperisul unei biserici prezinta o provocare din punct de vedere structural datorita arhitecturilor specifice. Acoperisul unei biserici are inaltimi si deschideri mari si, cel putin in cazul bisericilor ortodoxe, constructorii opteaza pentru realizarea unui acoperis din beton. O solutie care se dovedeste la final costisitoare.
O sarpanta din lemn rezolva in mare parte aspectul incarcarii pe care pereteii si fundatia trebuie sa le sustina si totodata ususreaza enorm munca de executie.
PROVOCARILE UNEI SARPANTE DE BISERICA
- Greutate proprie mare
- Proces dificil de executie a curburilor
- Timp mare de executie
SOLUTIILE PE CARE LE PROPUNEM
Pentru toate provacarile solutia este sarpanta industrializata asamblata cu placi multicui:
- Fata de o structura de beton, una din lemn este cu 60% mai usoara
- In cazul unei structuri din beton, putem confectiona cofraje care sa ajute la realizarea curburilor
- O sarpanta din lemn poate fi montata intr-o singura zi. Elementele prefabricate permit asamblarea la sol, urmand sa se ridice cu macaraua un intreg ansamblu.
Reabilitarea acoperisului unei biserici. Pentru ca structura veche sa nu fie afectata, reabilitatea acoperisului a fost realizata sub acoperisul vechi.
Reabilitarea unei biserici devine cu atat mai provocatoare si mai dificila cu cat specificul cladirii impune restrictii de interventie asupra structurii.
Sunteti curiosi de ce bisercile crestine rasaritene (ortodoxe) au acoperisuri tip bolta si cele apusene (catolice) su forma ascutita? Puteti vedea aici.
Mai jos puteti vedea cum am realizat sarpanta unei biserici in Mangalia pe care am ridicat-o pe pozitii cu macaraua. Imaginati-va cum s-ar fi realizat aceasta sarpanta cu oameni la inaltime. Realizarea sarpantei a durat 2 zile in utitatea de productie si doar 2 ore montajul la fata locului. Despre sistemul de realizare al acoperisului in sistem industrializat am mai vorbit aici.
Acoperisul unei biserici penticostale din Cluj-Napoca realizat exclusiv prin tehnologia grinzilor cu zabele asamblate cu placi multicui.
La realizarea acoperisului bisercii penticostale din Loc. Lunca Ilvei – Jud. Bistrita Nasaud – am ales sistemul de grinzi din lemn lamelar. Arhitectura bisericii prevedea ca aceste grinzi sa ramana aparente. Astfel, biserica se bucura de o atmosfera primitoare si calda. Despre sistemul de grinzi lamelare puteti regasi mai multe detalii aici.
Ca si in cazul bisericii de mai sus, si la aceasta biserica am ales sistemul de grinzi din lemn lamelar. Imbinarea nodul de coama este ascuns in inima grinzilor cu ajutorul pieselor metalice special confectionate pentru acest proiect. Despre sistemul de grinzi lamelare puteti regasi mai multe detalii aici.