Mansarde

MANSARDA - Spatiul intim si calduros al caminului tau

Fie ca esti in plin proces de constructie a casei , fie ca iti doresti o reamenajare a spatiului existent deja, unul dintre aspectele caruia merita sa ii acorzi importanta este spatiul DIN PODUL casei – mansarda. De cele mai multe ori, in cazul unei constructii deja existente, mansarda este initial un pod friguros, intunecat, in care sunt depozitate tot felul de lucruri. Pentru a-l transforma in spatiu locuibil, acesta va trece printr-un proces complet de transformare. Acest proces, de la caz la caz difera in complexitate.
In cazul unei constructii noi, gandirea spatiului de la mansarda este realtiv simpla, insa si aici apar provocari. Ca de exemplu, cum sa obtii un spatiu complet liber, fara stalpi de care sa te lovesti si pe care sa fii fortat sa ii introduci in arhitectura spatiului interior si cu avantajul de a fi locuit tot timpul anului.

Mansarda perfect libera, cum este posibil?

Imagineaza-ti mansarda mult dorita, spatiul acela calduros si intim al casei tale, si in mijlocul ei un stalp, ba poate mai multi. Trebuie sa fie tare neplacut sa te lovesti de ei, sa fii obligat sa faci tot felul de artificii incat sa poti incadra frumos mobilierul si sa mai ramai si cu spatiu generos in care sa te misti in voie. Probabil sunt utili astfel de stalpi in caz ca vrei sa ii transformi in suport de haine, de tablouri, insa cu siguranta nimanui nu i-ar placea astfel de suporturi in mijlocul incaperii. Si totusi, cum scapi de ei?

In cazul unei constructii noi, solutia vine inca din faza de proiectare. Desigur, sunt inca multi arhitecti care folosesc stalpii intermediari ca element structural esential, insa exista solutii ca in realitate ei sa fie eliminati. Pe langa proiectul de arhitectura, orice constructie are nevoie si de proiect tehnic de structura. In el se va calcula rezistenta structurii si inginerul poate sugera cea mai potrivita solutie de realizare a constructiei, fara a modifica insa forma pe care arhitectul a proiectat-o. Acest lucru inseamna ca indiferent de cati stalpi reies din proiectul de arhitectura, acestia vor fi eliminati, pastrand forma constructiei, asa cum ea a fost gandita de arhitect.

Tehnologia care elimina stalpii din mijlocul incaperii

Pentru a obtine un spatiu liber, fara stalpi intermediari, mansarda se poate construi prin:

Cea mai economica este prima,  tehnologia grinzilor cu zabrele prefabricate, despre care am scris pe larg la rubrica “acoperisuri prefabricate“. Insa, in cazul in care doriti o arhitectura a mansardei unde grinzile sa ramana aparente, va propunem sa optati pentru grinzi lamelare.

Lemnul este un material cald, nobil si ofera mansardei un aer intim si placut. Intotdeauna vom sugera clientilor nostri sa aduca cat mai mult la suprafata lemnul in acest spatiu. Fie prin grinzi aparente, fie prin placare cu lambriu. Indiferent de ce vei alege, spatiul va deveni imediat locul preferat din casa ta.

In imaginea de mai jos este reprezentat un mod clasic de a realiza o mansarda.
Din pacate, spatiul care ar trebui sa fie liber, este “blocat” de elemente din lemn de sustinere. In cazul unei mansarde in sistem industrializat, nu va loviti de aceste limitari.

Mansarda clasica

Aici puteti observa modul prin care o mansarda se realizeaza in sistem industrializat. Fata de sistemul clasic, va puteti bucura de un spatiu liber pe care il puteti amenaja in voie.

Mansarda din lemn

De ce mansarda fata de pod?

Podul intotdeauna a reprezentat un spatiu de depozitare extrem de util pentru o casa, insa de cele mai multe ori este un spatiu inutil si plin de praf. Structural gandind, podul si ingreuneaza fara rost structura intregii case si a fundatiei, rezultand costuri de executie mai ridicate.
Pastrand insa aproape aceeasi incarcare, prin amenajarea unei mansarde in locul podului, obtinem un spatiu nou, util si frumos.

Dar cu spatiul de depozitare cum ramane?

Spatiul de depozitare pe care podul il ofera il putem obtine si la avand o mansarda. Nu atat de generos, ce-i drept, insa daca este gandit bine, va fi suficient cat sa depozitezi de exemplu valizele de voiaj si deiverse cutii cu lucruri de care nu ai zilnic nevoie. Acest lucru este posibil profitand la maxim de peretii inclinati pe care orice mansarda ii are. Astfel, in spatiul dintre capriorii acoperisului si pardoseala pot fi gandite spatii de depozitare incastrate si inglobate frumos in arhitectura spatiului.

Aspecte de luat in considerare

Cand vine vorba de realizarea unei mansarde, sunt cateva aspecte carora trebuie sa le acorzi atentie suplimentara, cum ar fi:

Izolarea termica – mansarda, prin natura ei, fiind expusa pe o suprafata mare mediului exterior, intotdeauna va fi un spatiu care se va incalzi vara mult mai tare decat celelalte spatii din casa si iarna va fi mai friguros. Insa, datorita tehnlogiilor din domeniu, aceste inconveniente nu vor reprezenta un impediment. O izolare termica performanta va reduce gradul de incalzire vara si iarna va pastra mult mai bine caldura in interior. Pentru izolare exista mai multe materiale ce pot fi folosite: vata bazaltica, spuma poliuretanica,  sau materiale ecologice (lana, celuloza, etc). Orice sistem de izolare ales este eficient daca este realizat corect. La pachet cu izolarea peretilor vine si izolarea spatiilor vitrate. Spatiile vitrate influnteaza cel mai mult temperatura incaperii, de aceea trebuie alese tamplarii si geamuri adecvate . Pentru sezonul cald, foarte utile sunt rulourile care vor bloca razele sa supraincalzeasca mansarda.

Izolare fonica – cand vine vorba de zgomot, ne referim la cel provocat de ploaia cazuta pe invelitoare si la cel provocat de pasii pe planseu

Cand vine vorba de izolatie, confortul mansardei si de ce nu, al intregii case, este dat de calitatea materialelor folosite si de corectitudinea cu care ele sunt montate. Restul sunt doar mituri. Azi, nu exista problema pentru care sa nu existe o solutie tehnica.

Vrei o oferta personalizata?

Lasa-ne adresa ta de email si numarul de telefon si te contactam noi!