Manejuri si sali de echitatie
Calul este un animal deosebit fata de orcare altul. Este un animal nobil care are nevoie de multa grija si atentie. Caii, totodata dezvolta o relatie apropiata cu stapanii lor. De aceea, propretarii de cai au inceput sa fie din ce in ce mai atenti la nevoile pe care aninamalele le au.
Spatiul in care caii traiesc, se haranesc si se odihnesc este important pentru sanatatea si starea lor de bine. Caii se simt bine in spatii care sunt construite cat mai aproape de natura, in care materialele si arhitectura spatiului sa fie prietenoase cu ei.
Un ansamblu de crestere a cailor este compus cel mai des din:
- Grajduri
- Manej
- Padoc
In calitate de producatori de structuri din lemn, am realizat de-a lungul anilor mai multe manejuri de calarie si spatii conexe acestora.
Desigur, atunci cand spatiul are destinatie si de sala de concurs, o arena de echitatie este absolut necesara.
Arene construite de noi sunt realizate conform standardelor impuse. Dimensiunile sunt de 20m deschidere si lungimi de 40m, respective 60 m sau dimensiunea de 25 m deschidere cu lungimea de 65 m.
Separat de arena de echitatie cel mai des intalnim manejurile si grajdurile. Spatiul manejului trebuie sa fie in primul rand functional din punct de vedere tehnic. pentru asemenea activitati.
Arhitectura trebuie sa fie una atragatoare, nobila care sa ofere confort si relaxare atat cailor cat si calaretilor.
De-a lungul timpului, specialistii au studiat nevoie cailor si au ajuns la concluzia ca un mediu construit in acord cu nevoilor cailor, imbunatateste performantele acestuia.
Ce ai nevoie sa stii cand construiesti un manej sau un adapost de cai?
Din propria noastra experienta in ceea ce priveste sporturile ecvestre alte aspecte de care este bine sa tineti cont ar fi:
- Materialul cel mai potrivit este lemnul. Copitele calului sunt sensibile si orice alt material are nevoie de straturi suplimentare cu care sa fie acoperit. In acest caz costurile cresc nejustificat de mult
- Boxele trebuie sa fie suficient de mari pentru a satisface o pozitie de somn optima calului – minim 12 mp. Insa fiecare rasa de cai are nevoie specifice de care trebuie tinut seama inca din faza de proiectare
- Ventilatie in permanenta – caii sunt predispusi la infectii ale cailor respiratorii. Compusii volatili emanati de gunoiul cailor au nevoie sa fie permanent ventilati. De asemenea, in arenele de concurs este de asemenea importanta ventilatia luand in considerare efortul pe care caii il depun si nivelul de oxigen crescut de care au nevoie
- Sala de exercitiu trebuie sa abunde in lumina naturala
- Sistem de irigatie pentru sol si un strat de nisip de siliciu de 30 de cm. Copitele cailor au nevoie de umiditate in zona de incalzire si antrenament
- Portile de acces si holurile trebuie dimensionate la cerintele specifice
Exista un concept de utilizare individuala in spatele fiecarei arene de echitatie, pentru unii este locul de relaxare practicand calaria in scop recreativ, pentru altii este locul de munca utilizat ca sala de antrenamente pentru cai si calareti.
Manejurile circulare sau rotunde
De ce sunt atat de importante
Lemnul folosit in structura peretilor si a sarpantei impreuna cu bardajele interioare si exterioare realizate tot din lemn creaza o atmosfera prietenoasa de antrenament si exercitiu.
Datorita arhitecturii, spatiul de lucru e mereu ventilat si creaza conditia optima de pregatire fizica a cailor.
Arhitectura circulara nu este deloc intamplatoare. Manejul este mai mult decat o cladire care protejeaza impotriva factorilor climatic : vant, zapada sau ploi.
In principiu, manejurile sunt utilizate ca si teren de pregatire:
- Pentru pregatirea cailor tineri
- Pentru a invata primele lectii de calarit
- Pentru a corecta caii in calarit
- Pentru incalzirea cailor inainte de calorie in manejul principal, astfel incat sa fie cat mai relaxati inainte de un antrenament sau un concurs
- Mai este folosit pentru antrenamentele de anduranta sau fitness ale cailor sau este spatial ideal unde se pot recupera dupa o anumita boala sau accidentare.
Usa de acces manej de calarie Horses Paradise – Deva
Sala de echitatie realizata din lemn lamelar langa Sighisoara – Domeniul Dracula Danes